مهمترین عامل پیشگیری از سرطان آگاهی دادن به افراد جامعه است.تحقیقات نشان داده است که هزینه آگاه سازی مردم در جهت پیشگیری از ابتلاء به بیماری سرطان نسبت به هزینه های درمان بیماری سرطان بسیار ناچیز می باشد.
بنابراین آموزش روشهای جلوگیری از سرطان به تمام افراد جامعه باید در اولویت قرار گیرد.
بر طبق تحقیقات سازمان بهداشت جهانی 30 تا 50 درصد انواع سرطان ها با مصرف برخی مواد غذایی و مکمل های غذایی و انجام ندادن یکسری از رفتارهای غلط قابل پیشگیری است.
آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از اکسیداسیون سلول ها جلوگیری میکنند.اکسیداسیون سلولی باعث تخریب DNA و در نتیجه تخریب سلول میشود و آن را به سلول سرطانی تبدیل میکند در حالیکه آنتی اکسیدان ها از عملکرد رادیکال های آزاد که منجر به تخریب سلول میشود جلوگیری میکنند و مانع از پیری زودرس سلول ها میشوند. بنا براین در این مقاله به معرفی آنتی اکسیدان هایی می پردازیم که نقش بسزایی در پیشگیری از ابتلا به بیماری سرطان دارند.
ازبهترین و شناخته شده ترین آنتی اکسیدان ها می توان به ویتامین E , ویتامین C , بتاکاروتن و سلنیوم اشاره کرد.
ویتامین C در میوه ها و سبزیجات به وفور یافت میشود این ویتامین محلول در آب است بنابراین به راحتی دفع میشود پس بهتر است برای پیشگیری از سرطان روزی چندین بار از مواد غذایی حاوی ویتامین C استفاده شود.مرکبات بویژه کیوی , کلم بروکلی, فلفل سبز, توت فرنگی و ... از منابع غنی ویتامین C بحساب می آیند.
ویتامین E به ویتامین ضد پیری نیز معروف است و چون محلول در چربی است بنابراین در بدن ذخیره میگردد. از منابع ویتامین E می توان به روغن های گیاهی, آجیل و خشکبار, جوانه گندم, سبزیجات برگی شکل سبز, انبه , تخمه آفتابگردان و غلات سبوس دار اشاره کرد.
بتا کاروتن پیش نیاز ویتامین A است و در اکثر میوه هایی که رنگ زرد و نارنجی دارند بتا کاروتن وجود دارد و در پیشگیری از انواع سرطان نقش بسزایی دارد مانند هویج, فلفل زرد و نارنجی, انبه, طالبی, کدو حلوائی, زردآلو, خرمالو, گوجه فرنگی و بروکلی .
سلنیوم آنتی اکسیدان قوی و پیشگیری کننده از انواع سرطان می باشد .به خاطر داشته باشید که بدن قادر به ساخت آن نمی باشد و باید از طریق مواد غذایی و یا استفاده از مکمل های سلنیوم نیاز بدن تامین شود.می توان به مواد غذایی زیر بعنوان منابع تامین سلنیوم اشاره کرد:
آجیل, خشکبار, ماهی, گوشت قرمز, تخم مرغ و غلات
توصیه میشود که روزانه 200 میلیگرم سلنیوم وارد بدن شود.
از میان مواد غذایی و میوه ها و سبزیجات دیگری که در پیشگیری از سرطان نقش بسزایی دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انار – پیشگیری از سرطان پروستات
- سیر –پیشگیری از انواع سرطان بویژه سرطان معده
- کلم بروکلی –برای اثر بخشی باید بصورت خام مصرف شود.
- گوجه فرنگی – اثر آن بصورت پخته بیشتر از خام آن میباشد و در پیشگیری از سرطان پستان, پروستات و معده نقش بسزایی دارد.
- ماهی – حداقل دو بار در هفته باید استفاده شود و بهترین نوع ماهی سالمون, تن و ساردین است که در پیشگیری از سرطان دیواره رحم نقش بسزایی دارد.
- کیوی- حاوی ویتامین C , لوتئین و مس است.
- پیازچه – تحقیقات حاکی از آن است که حدود 50 درصد در پیشگیری از سرطان پروستات موثر است.
- انگور – بویژه انگور سیاه و قرمز
- انجیر – بویژه انجیر سیاه
- کنگر فرنگی
- چای سبز و چای سفید
- مرکبات – بیشترین نقش را در پیشگیری از سرطان دهان و معده دارد.
- زغال اخته – آنتی اکسیدان بسیار قوی
- آجیل و خشکبار – منبع سلنیوم
– روزانه مصرف 1000 واحد ویتامین D در پیشگیری ازبیماری سرطان ضروری است.
– غذاهای چرب آماده و فست فودها دارای چربی های اشباع هستند که سرطان زا می باشند بنابر این بهتر است که بیشتر از غذاهای خانگی تهیه شده با روغن زیتون ,هسته انگور, کنجد برای طبخ و روغن کانولا برای سرخ کردن استفاده نمود و یا بعبارتی لایف استایل خود را تغییر دهید و غذای خانگی را جایگزین غذاهای آماده وفست فود کنید.
نحوه طبخ غذا و تاثیر آن در ابتلا به سرطان – بخار پز کردن بهترین روش پخت غذا می باشد بعد از بخار پز کردن پختن و سپس سرخ کردن و در آخر کباب کردن را باید به کار برد که متاسفانه بدترین روش یعنی کباب کردن طرفداران زیادی دارد.
همچنین هرگز از غذاهای سوخته و نمک سود شده و دودی استفاده نکنید.
– استفاده از مواد فیبر دار و نان سبوس دار در جلوگیری از سرطان معده, روده و کولون نقش بسزایی دارد.
نانهای مانده و کپک زده را دور بریزید – آنافلاکسی سمی است که بر روی کپک نان تولید می شود که با تغذیه دامها از این نانها در واقع ناقل بیماری می شوندو ما با مصرف گوشت دام ها و یا سبزیجات و میوه هایی که با کود این دامها رشد می کنند سم را به بدن خود منتقل کرده و ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می دهیم .بنابراین شیوه زندگی یا لایف استایل خود را در مورد جداسازی نان از زباله تغییر دهید و نانها را دور بریزید.
- 90 درصد از سرطان های ریه ناشی از مصرف دخانیات می باشد .حتی قرار گرفتن در معرض دود دخانیات هم احتمال ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد.
– تحقیقات انجام شده در سال 2009 در استرالیا حاکی از آن است که الکل عامل ایجاد 6 درصد از انواع سرطان هاست.
– فشار عصبی و استرس باعث ترشح کورتیزول در بدن میشود. ترشح کورتیزول باعث تضعیف سیستم ایمنی و افزایش ابتلا به سرطان میشود.
– ورزش مداوم و روزانه حداقل به میزان 30 دقیقه , 40 درصد خطر ابتلا به سرطان روده و پستان را کاهش می دهد.
– عامل دیگر در ابتلا به سرطان , تجمع زیاد بافت چربی در بدن می باشد که احتمال ابتلا به سرطان پستان , دیواره رحم , روده بزرگ و مری را افزایش میدهد.همچنین لاغری مفرط و زیر وزن استاندارد بودن هم شما را در معرض ابتلا به سرطان قرار می دهد.
– استفاده از دستگاه تصفیه هوا بهترین روش مقابله با آلودگی هوا و کاهش ابتلا به سرطان ریه می باشد.
– بهترین روش , استفاده از دستگاه تصفیه آب به جای آب معدنی های پر شده در ظروف پلاستیکی است که سرطان زا می باشند.همواره برای نگهداری آب از ظروف شیشه ای ویا استیل استفاده کنید.
12راه پیشگیری از بیماری سرطان
در قسمت های قبل در مورد نقش آنتی اکسیدان ها ,میوه ها و مکمل ها و همچنین تغییر شیوه و سبک زندگی در کاهش ابتلا به انواع سرطان ها صحبت کردیم . در این مقاله به 12 نکته مهم در پیشگیری از بیماری سرطان اشاره میکنیم.
درد در ناحیه لگن و همچنین تکرر ادرار و دردهای روده ای مداوم و حاد میتواند یکی از علائم شروع سرطان تخمدان باشد که توسط پزشک زنان باید بررسی گردد.
هلیکوباکتر پیلوری باعث زخم معده و گاستریت و التهاب روده میشود.اگر این باکتری را در مراحل اولیه و قبل از ایجاد التهاب در معده و روده با دارو و تغذیه مناسب مهار کنیم گام موثری در جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان معده برداشته ایم.
آزبست و نفتالین و بنزن از مواد سرطان زا هستند. افرادی که در محیط کار با این مواد در تماس هستند در معرض خطر ابتلا به انواع سرطان ها قرار می گیرند.
توصیه میشود که تا حد امکان کمتر از لوازم آرایشی استفاده شودو در صورت نیاز از مارک های مطمئن و معتبر خریداری شود; زیرا انواع تقلبی لوازم آرایشی حاوی اکسی بنزون و فرمالدئید هستند که از مواد سرطان زا بحساب می آیند.
واکسیناسیون سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و یک دیوار دفاعی در مقابل حمله سلولهای سرطانی تشکیل میدهد.در حال حاضر واکسن هایی جهت جلوگیری از سرطان ساخته شده است که از معروفترین آنها که در ایران هم وجود دارد میتوان به واکسن گارداسیل اشاره کرد که علاوه بر جلوگیری از سرطان مقعد, برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم در دخترها از سن 11 سالگی با تجویز پزشک استفاده میگردد.و همچنین در پسرها هم برای جلوگیری از سرطان آلت تناسلی تجویز میشود.
همچنین واکسن هپاتیت B بدلیل جلوگیری از عفونت کبد و ابتلا به هپاتیت منجر به کاهش ابتلا به سرطان کبدمیشود; زیرا عفونت های ویروسی در دراز مدت باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و ابتلا به بیماری سرطان میشوند که ویروس هپاتیت هم از این قاعده مستثنی نیست.
اشعه ماورا بنفش نور خورشید یا اشعه UV یکی از عوامل سرطان پوست میباشد.بنابراین توصیه میشود که در تمام فصول سال از یک ضد آفتاب استفاده شود , بخصوص بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر.
تحقیقات نشان داده است که افرادی که همواره از ضد آفتاب استفاده میکنند 50% کمتر از دیگران به سرطان پوست یا ملانوم مبتلا میشوند.همچنین هرگز از دستگاه ها ی برنزه کننده (سولاریوم) بر روی پوست خود استفاده نکنید.
در این دستگاه ها از اشعه UV استفاده میشود که به DNA سلول ها آسیب میرساند و بستری برای ایجاد سرطان به حساب میاید.
داشتن خواب کافی بویژه در خانم ها , نقش بسزایی در کاهش ابتلا به سرطان پستان دارد.
نور محیط خواب در شب باید کم باشد چرا که نور زیاد , ترشح هورمون ملاتونین را که تنظیم سیکل خواب را بر عهده دارد , کاهش میدهد; در نتیجه سرطان های وابسته به میزان استروژن مانند سرطان پستان و سرطان تخمدان در خانم ها افزایش میابد.
قارچهای خوراکی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش سرطان میشوندهمچنین اجتناب از خوردن غذاهایی که مواد نگهدارنده و شیمیایی دارند مانند انواع کنسرو ها و نوشیدنیهای آماده خطر ابتلا به سرطان معده و روده را تا حد زیادی کاهش میدهد .گوشت قرمز به تنهایی عامل سرطان زا محسوب نمیشود ولی مصرف بیش از حد روزانه از آن می تواند سرطان زا باشد .بنابراین بهتر است که 2/3 از منابع مصرفی روزانه, گیاهی باشد.
آب قلیایی رادیکال های آزاد را جذب خود می کند و بعنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند; بنابراین توصیه میشود که فقط از دستگاه تصفیه آب استفاده نشود بلکه از دستگاه های تصفیه آب که خاصیت قلیایی کننده آب را نیز دارند یا استیکرهای قلیائی استفاده شود.
تحقیقات نشان داده است که بویژه آقایان, اگر به میزانی از آجیل استفاده نمایند که روزانه 200 میلی گرم سلنیوم وارد بدنشان شود , حدود 48% کمتر به سرطان پروستات و سرطان معده مبتلا میشوند
سه راهکار سازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری از بیماری سرطان
امروزه یک شیوه زندگی سالم life Style همراه با تحرک زیاد و ورزش , رژیم غذایی متعادل و وزن مناسب می تواند کیفیت زندگی را افزایش دهدو از بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری سرطان پیشگیری کند.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی , چاقی , عدم تحرک و تغذیه نامناسب عواملی هستند که باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری سرطان می شوند و حتی در بیمارانی که سرطان داشته اند ولی درمان شده اند امکان بازگشت بیماری سرطان را افزایش می دهد.
سال 2010 کالج ورزش در آمریکا ارزیابی جامعی از 85 پژوهش در باره ورزش بر روی بیماران سرطانی به عمل آورد.
بر اساس این ارزیابی, ورزش و تحرک مداوم و با زمان حداقل 30 دقیقه در روز , , 40 درصد خطر ابتلا به سرطان روده و پستان را کاهش می دهد.
همچنین باعث بهبود کیفیت زندگی و کاهش خستگی ناشی از روشهای درمان سرطان در بیماران سرطانی میشود.
در سال 2015 پژوهشگران فرانسوی 8 تحقیق متفاوت در باره ورزش و نقش آن در مراحل اولیه سرطان سینه انجام دادند. نتیجه این تحقیقات نشان داد که زنانی که فعالیت ورزشی زیادی دارند 50 در صد از آنان دوره بهبودی سریعتری نسبت به زنانی که ورزش نمی کردند داشته اند و بیماری سرطان هرگز در آن ها منجر به مرگ نشد.
تحقیقات نشان داده است غذاهای مدیترانه ای که از میوه و سبزیجات تازه (آنتی اسیدان های قوی) و ماهی (سالمون و تن) و چربی حیوانی کم تهیه می شود و از طبخ بخار پز به جای سرخ کردن و کباب کردن و گریل استفاده می شود در کاهش ابتلا به سرطان معده ,کولون, پستان ,سرطان دیواره رحم و... نقش بسزایی دارد.همچنین استفاده از مواد غذایی غنی از ویتامینC , A, E و امگا 3 در پیشگیری از سرطان بسیار موثر است.
وزن زیاد دومین عامل مهم ابتلا به سرطان می باشد و منجر به انواع سرطان مانند سرطان کلیه , کیسه صفرا , مری و روده بزرگ میشود.
زنان چاق با افزایش تولید هورمون های جنسی, در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم و سرطان پستان نیز هستند.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که علاوه بر عوامل فوق الکل , سیگار (انواع دخانیات) و استرس نقش بسزایی دربیماری سرطان و و به تعویق انداختن روند درمان در بیماران سرطانی دارد.
90 درصد از سرطان های ریه ناشی از مصرف دخانیات می باشد .حتی قرار گرفتن در معرض دود دخانیات هم احتمال ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد.همچنین تحقیقات انجام شده در سال 2009 در استرالیا حاکی از آن است که الکل عامل ایجاد 6 درصد از انواع سرطان هاست. و عامل بعدی استرس است که باعث ترشح کورتیزول در بدن میشود. ترشح کورتیزول باعث تضعیف سیستم ایمنی و افزایش ابتلا به سرطان میشود.
کد: 50019139
زمان انتشار: پنج شنبه 13 تیر 1398 08:30 ب.ظ
تعداد نمایش: 42