پوکی استخوان به معنی کم شدن تراکم استخوانها میباشد که باعث کم شدن استحکام استخوانها و شکستگی استخوان ها میشود. پوکی استخوان اصولا بتدریج پیشرفت میکند و به با یک شکستگی حاد یا انجام آزمایش سنجش تراکم استخوان تشخیص داده میشود.
پوکی استخوان میتواند در هر استخوانی از بدن ایجاد شود ولی معمولا در ستون مهره ها، لگن، مچ دست و دنده ها بیشتر دیده میشود.
این بیماری در سالخوردگان و خانمهای یائسه بیشتر دیده میشود .همچنین کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، پروتئین و ویتامین دی و منیزیم ، زینک و همچنین استعمال دخانیات مانند سیگار باعث پوکی استخوان میشود.
پوکی استخوان در بعضی افراد بیشتر از دیگران دیده میشود. تراکم و قدرت استخوان بی تأثیر از متغیرهای ژنتیکی و محیطی , سن وشیوه زندگی نیست. معمولا تراکم استخوان مردان بیش از زنان است پس زنان بیش از مردان دچار پوکی استخوان میشوند.
عامل بعدی در شیوع پوکی استخوان کاهش کلسیم و ویتامین D از طریق مواد غذایی ویا مکملهای غذایی است.
میتوان گفت ژنتیک نیز نقش موثری در ابتلاء به پوکی استخوان دارد در کسانی که سابقه خانوادگی شکستگی دارند، افراد لاغراندام و افراد باپوست خیلی روشن احتمال استئوپروز یا پوکی استخوان بیشتر است. نژاد آفریقایی نیز استخوانهای مستحکم تری نسبت به نژاد سفید دارند.همچنین مصرف برخی از داروهای حاوی کورتیکوستروئید و مصرف هپارین و فنی توئین و همچنین در کسانی که به علت ابتلا به سرطان تحت شیمیدرمانی هستند پوکی استخوان بیشتر دیده میشود .
عادات یا شیوه زندگی نادرست نیز تاثیر بسزایی در احتمال پوکی استخوان دارا میباشد . کسانی که ورزش و فعالیت بدنی کمی دارند و همچنین افرادی که عادت به مصرف سیگار یا الکل دارند بیشتر مبتلابه پوکی استخوان و استئوپروز میشوند. برخی از بیماریها نیزاحتمال استئوپروز را افزایش میدهد مانند: بیحرکتی طولانی بر اثر سکته مغزی , بیماریهای گوارشی که منجر به کاهش جذب کلسیم و ویتامین D میشود , وجود بیماری مزمن مانند روماتیسم مفصلی یا نارسایی مزمن کبد, سطح پایین تستوسترون در مردان ,کم کاری تیروئید و یا کم کاری تیروئید
پوکی استخوان به روشهای متعددی بنا به شرایط حال بیمار درمان میشود. رژیمهای غذایی و فعالیتهای روزانه تأثیر زیادی بر درمان این بیماری دارند.
بهترین و مناسبترین درمان پوکی استخوان استفاده کافی کلسیم و ویتامین D3 است. تمام کسانی که مبتلابه پوکی استخوان هستند باید مکملهای دارویی کلسیم و ویتامین D3 دریافت کنند. همراه با این دو مکمل، پزشک معالج معمولاً از یک داروی ضد پوکی استخوان هم استفاده میکند.
تحقیقات اخیر نشان داده مصرف ویتامین K2 جذب کلسیم در بدن چه از طریق مکمل های غذایی و چه از طریق خود غذا را بیشتر میکند و همچنین عوارض گوارشی مصرف قرص کلسیم را تا حد چشمگیری کاهش میدهد
محصول جدیدی است که محتویات آن از پنج عنصر بسیار مهم برای سلامت بدن و استخوان ها میباشد
این پنج عنصر عبارتند از:
فراوان ترین ماده معدنی موجود در بدن است که نقش اصلی آن ساخت و حفظ استخوانها، دندانها و فعالیت آنزیم ها می باشد. مکمل کلسیم در جلوگیری از بروز پوکی استخوان نقش اساسی دارد. با توجه به ملح به کار رفته در این محصول که از نوع سیترات می باشد احتمال رسوب در کلیه و تشکیل سنگ های کلیوی به حداقل می رسد.
زینک از طریق تحریک تکثیر سلولی، فعالیت آلکالین فسفاتاز و سنتز کلاژن در سلول های استئوبلاستیک باعث افزایش تشکیل استخوان می شود.
این ماده معدنی در تشکیل کریستالهای استخوانی موثر بوده و از آنجایی که بیشتر منیزیم موجود در بدن در استخوانها ذخیره شده است، می تواند در سلامت استخوان نقش بسزایی داشته باشد.
این ویتامین ، محلول در چربی می باشد که مهمترین نقش آن کمک به جذب روده ای کلسیم و فسفر بوده و برای رشد و بازسازی استخوان مورد نیاز است. درواقع بدون ویتامین D استخوان ها نازک و شکننده می شوند.
این ویتامین نقش مهمی در سلامت استخوان ها دارد. ویتامین K2 با فعال کردن استئوکلسین (پروتئینی در خون که مسئول اتصال یون های کلسیم به ماتریکس استخوان می باشد) باعث افزایش جذب کلسیم به استخوان شده و استحکام استخوان و کاهش احتمال شکستگی را به دنبال دارد. از طرفی مطالعات نشان می دهد که مصرف کلسیم به تنهایی به علت احتمال رسوب در شریان ها ریسک بیماری های قلبی عروقی را افزایش میدهد، لذا برای جلوگیری از بروز این مشکل ویتامین K2 به فرمول استئوبان اضافه گردید تا مانع رسوب و تجمع کلسیم در دیواره عروق شود.
برخی از متخصصان معتقدند که پس از سن 30 سالگی احتمالاً دیگر خوردن کلسیم اثری در افزایش حجم استخوان ندارد، ولی در به تأخیر انداختن پوکی استخوان مؤثر است و از شکستگی جلوگیری میکند. زنان باید وقتی که وارد سن یائسگی میشوند، دارای استخوانهای قوی باشند؛ زیرا در آن دوران تولید هورمون زنانگی استروژن قطع میشود و کلسیم استخوانها با سرعت چشمگیری از بین میرود؛ بنابراین باید با مصرف کلسیم کافی (حدود 1000-900 میلیگرم در روز بعد از دوران یائسگی)، سرعت از دست رفتن کلسیم استخوان را کاهش داد. حتما به دوز کلسیم مصرفی خود توجه کنید.
ویتامین D برای حفظ استحکام استخوانها بهخصوص در زنان سالخورده بسیار مؤثر است. بدون ویتامین D , رشد استخوانها بهکندی صورت میگیرد. بر اساس مطالعات انجام شده ، زنان بعد از دوران یائسگی احتیاج بیشتری به ویتامین D دارند و لازم است 10 درصد بیشتر از استاندارد روزانه (حداقل 220 واحد)، ویتامین D مصرف کنند. نیاز به ویتامین D در فصل زمستان بیشتر اهمیت مییابد؛ زیرا نور آفتاب که منبع تولید این ویتامین است به علت پوشیدگی کامل بدن، کمتر به بدن انسان میرسد و لذا مقدار ویتامین D بدن در زمستان پایین میآید. می توان از مکمل های غذایی ویتامین دی جهت جبران آن استفاده نمود.
تغییر عادات زندگی یعنی پرهیز از الکل و دخانیات و داشتن تغذیه سالم و ورزش روزانه و منظم از سنین نوجوانی نقش بسزایی در کاهش ابتلاء به پوکی استخوان دارد.
انجام منظم فعالیتهای ورزشی جدا از منافع زیادی که برای بدن دارد خصوصاً در مورد استخوان موجب استحکام آن خواهد شد. همانند مصرف کلسیم و ویتامین دی و دیگر اصول یک تغذیه مناسب، انجام منظم ورزشهای ایستاده (حداقل روزی 30 دقیقه ) نیزمانند پیاده روی و کوهپیمایی , فوتبال , تنیس و ...میتواند تأثیر به سزایی در افزایش تراکم استخوان داشته باشد.
برای پیشگیری از پوکی استخوان از خوردن غذاها و نوشابههایی که موجب از دست رفتن کلسیم میشوند، اجتناب کنید و مصرف قهوه را به کمتر از سه فنجان در روز تقلیل دهید. همچنین مصرف سدیم و نمک طعام را که ممکن است کلسیم بدن را کاهش دهد ، محدود نمایید.
پس به خاطر داشته باشید که با رژیم غذایی مناسب که در آن مصرف کلسیم و ویتامینD رعایت شده باشد و روزانه حداقل نیم ساعت ورزش منظم , می توان احتمال ابتلا به پوکی استخوان را به حداقل رساند.
کد: 50017443
زمان انتشار: دوشنبه 7 آبان 1397 08:30 ب.ظ
تعداد نمایش: 430