کلسترول یک ماده مومی است که در خون و سلول های شما وجود دارد. کبد شما بیشتر کلسترول بدن شما را می سازد. بقیه اش از غذاهایی که می خورید ساخته می شود. کلسترول در خون شما توسط لیپوپروتئین ها حمل می شود. کلسترول دو فرم دارد: لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) نوع بد و نا سالم کلسترول است. کلسترول LDL می تواند در شریان های شما ایجاد شود و به فرم رسوبات مومی و چربی شکل به نام پلاک ها است.
لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) نوع خوب و سالم کلسترول است. این کلسترول اضافی از شریان های شما به کبد انتقال می یابد که از بدن شما حذف شود. کلسترول بد نیست بدن شما نیاز به مقداری کلسترول دارد تا هورمون ها، ویتامین D و مایعات گوارشی را ایجاد کند. کلسترول همچنین به عملکرد مناسب ارگان های شما کمک می کند. با این وجود داشتن کلسترول LDL بیش از حد می تواند یک مشکل باشد. کلسترول LDL بالا در طول زمان می تواند موجب آسیب به شریان ها، کمک به بیماری های قلبی و افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی شود. چگونگی کنترل کلسترول در مراجعه منظم به پزشک و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی با رژیم غذایی، ورزش، تغییر سبک زندگی و دارو می تواند به کاهش عوارض ناشی از بیماری قلبی و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
هنگامی که کلسترول LDL بیش از حد در بدن شما باشد، می تواند در شریان ها رسوب کند، و آنها را مسدود کند و انعطاف پذیر آنها کاهش یابد. سخت شدن شریان ها، آترواسکروزیس (تصلب شراین) نامیده می شود. خون نمی تواند نیز در شریان های سفت جریان یابد، بنابراین قلب شما باید به سختی کار کند تا خون را از آنها عبور دهد. با گذشت زمان، وقتی پلاک در شریان های شما ایجاد می شود، بیماری های قلبی ایجاد می شود. ایجاد پلاک در عروق کرونر می تواند جریان خون غنی از اکسیژن را به عضله قلب شما متوقف کند. این ممکن است موجب درد قفسه سینه به نام آنژین شود. آنژین یک حمله قلبی نیست، بلکه یک اختلال موقت جریان خون است. این یک هشدار است که شما در معرض حمله قلبی هستید. یک قطعه پلاک در نهایت می تواند شکسته شود و یک لخته شکل بگیرد و یا ممکن است که سرخرگ ب تنگ شود که می تواند جریان خون را به قلب شما متوقف کند و منجر به حمله قلبی شود. اگر این روند در شریان های منتهی به مغز یا در مغز رخ دهد، می تواند منجر به سکته مغزی شود. پلاک همچنین می تواند جریان خون را به شریان هایی که خون را به روده، و پاها می آورند مسدود کند. این بیماری سرخرگ محیطی (PAD) نامیده می شود. بیماری سرخرگ محیطی (PVD) به معنی تنگی عروق محیطی است (مانند سرخرگهای پا و دست). در این بیماری عروق مرکزی مانند سرخرگهای قلب یا مغز آسیب ندیدهاند.
غده های تولید کننده هورمون بدن شما از کلسترول برای ایجاد هورمون هایی مانند استروژن، تستوسترون و کورتیزول استفاده می کنند. هورمون ها همچنین می توانند بر روی سطح کلسترول بدن تاثیر بگذارند. تحقیقات نشان داده است که به دلیل افزایش میزان استروژن در طی چرخه قاعدگی زن، سطح کلسترول HDL نیز بالا می رود و سطح کلسترول LDL کاهش می یابد. این یکی از دلایلی است که چرا خطر ابتلا به بیماری قلبی در زنان بعد از یائسگی افزایش می یابد، زمانی که میزان استروژن کاهش می یابد.
کاهش تولید هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید) منجر به افزایش کلسترول LDL می شود. ترشح بیش از حد هورمون تیروئید (هیپرتیروئیدیسم) اثر متفاوتی دارد. Androgen deprivation therapy، که سطح هورمون های مردانه را برای متوقف ساختن رشد سرطان پروستات کاهش می دهد، می تواند سطح کلسترول LDL را افزایش دهد. کمبود هورمون رشد همچنین می تواند سطح کلسترول LDL را افزایش دهد.
کلسترول جزء ضروری مغز انسان است. در واقع، مغز شامل حدود 25 درصد کل کلسترول بدن است. این چربی برای رشد و حفاظت از سلول های عصبی ضروری است، که مغز را قادر می سازد با بقیه بدن ارتباط برقرار کند. در حالی که شما نیاز به مقداری کلسترول برای مغز خود برای عملکرد مطلوب دارید، بیش از حد از آن می تواند مضر باشد. کلسترول بیش از حد در شریان ها می تواند منجر به سکته مغزی شود؛ سکته مغزی اختلالی در جریان خون است که می تواند به بخشی از مغز آسیب برساند، منجر به از دست دادن حافظه، حرکت، مشکل بلع و گفتار و سایر موارد شود.
کلسترول خون بالا به خودی خود نیز در از دست دادن حافظه و عملکرد ذهنی دخالت دارد. داشتن کلسترول خون بالا ممکن است تشکیل پلاک بتا آمیلوئید را تسریع کند، پروتئین های چسبنده که باعث آسیب به مغز در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر می شوند.
در سیستم گوارش، کلسترول برای تولید صفرا ضروری است - ماده ای که به بدن شما کمک می کند غذاها را تجزیه کند و مواد مغذی را در روده شما جذب کند. اما اگر کلسترول شما در صفرای شما بیش از حد باشد، کریستال ها و سپس سنگ های سخت در کیسه صفرا شما بیش از پیش تشکیل می شوند. سنگ کلیه می تواند بسیار دردناک باشد. بررسی سطح کلسترول با آزمایش های توصیه شده خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی کیفیت کلی زندگی شما را بهبود می بخشد.
کد: 50017871
زمان انتشار: یکشنبه 25 آذر 1397 08:30 ب.ظ
منبع: https://www.healthline.com/health/cholesterol/effects-on-body#5
تعداد نمایش: 1264
دیدگاه خود را ثبت کنید
نام
پست الکترونیکی
نظر
رتبه
استفاده از مطالب تنها با اجازه نامه کتبی و درج لینک منبع مجاز می باشد.