روز جهانی سلامت و بهداشت روان

روز جهانی سلامت و بهداشت روان


روز جهانی بهداشت روان


امروز ۱۰ اکتبر، روز جهانی سلامت روانی است. این روز در سال ۱۹۹۲ توسط سازمان بهداشت جهانی با هدف  توجه بیشتر به اختلالات روانی، تاثیرات منفی آنها بر جوامع و پیشگیری از آنها برگزیده شده است.
 
همانطور که سلامت جسمی هر فرد در جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است، به سلامت روانی افراد نیز باید توجه زیادی داشت. متاسفانه ، کم توجهی و یا بی توجهی به بیماری های روانی، منجر به بروز بیماری های جسمی نیز می شود. در اکثر کشورها به ازای هر یک میلیون نفر، کمتر از یک روانشناس و یا روانپزشک وجود دارد و حتی درصد کمی از بیمارستان ها هزینه هایشان را صرف بیماری های روانی می کنند.
در برخی از جوامع اختلالات روانی را به عنوان بیماری نمی شناسند. به سبب وجود فقر فرهنگی و عدم فرهنگسازی، بیماری های روانی به عنوان یک عامل زشت که باعث سرافکندگی فرد در جامعه می شود، شناخته می شوند. به همین علت افراد از مراجعه به روانشناس خودداری میکنند.


 
سلامت روانی چیست؟


سلامت روانی عبارت است از کیفیت زندگی فرد که می تواند توانایی و استعداد های خود را شناسایی کند و با استرس های روزمره  خود را به راحتی کنترل کند . فرد سالم از لحاظ روانی باید بتواند به راحتی کار کند و با جامعه خود همراه و همسو باشد.
میتوان تعریف سازمان جهانی بهداشت از سلامت روانی را یک تعریف عمومی فرض کرد؛ اما این تعریف در تمامی جوامع صادق نیست، به عنوان مثال استرس وارده به فردی که در یک کشور با اقتصاد و فرهنگ ضعیف زندگی می کند، به مراتب بیشتر از افرادی است که در جوامع پیشرفته امروزی زندگی می کنند.


 
- اضطراب


اضطراب عبارت است از احساس ناخوشايند ، مبهم و نامفهوم به همراه ترس و دلواپسی با منشاء نامعلوم، که به فرد دست می دهد و شامل عدم اطمينان و اعتماد به نفس ، درماندگی و برانگيختگی فيزيولوژی است. قرار گرفتن در  موقعيت‌هايی که قبلاً استرس زا بوده اند يا طی آنها به فرد آسيب جسمی و یا روانی رسيده است باعث بروز اضطراب در افراد می شود. معمولا همهٔ انسان ها در زندگی خود بنا به دلایلی دچار اضطراب استرس می شوند، ولی اضطراب مزمن و شديد، غيرعادی و مشکل ساز خواهد بود. تحقيقات و بررسی ها نشان می دهند که اضطراب در خانم ها ، طبقات کم درآمد و فقیر و افراد ميانسال و سالخورده بیشتر ديده می‌شود.
 


- افسردگی


از شایع ترین اختلالات روانی می توان افسردگی  را نام برد ، اختلالی که حتی اکثر انسان های معمولی نیز می توانند آن را در فرد مبتلا تشخیص دهند و حتی بروز این اختلال را به فرد مورد افسرده گوشزد کنند.
از مشخصات افسردگی، خلق و خوی افسرده است و با احساس غمگینی، اعتماد به نفس پایین و بی علاقگی به هر نوع فعالیت روز مره و لذت های زندگی مشخص می‌شود. افسردگی مجموعه‌ای از حالات مختلف روحی و روانی است که از احساس گوشه گیری تا سکوت و دوری از فعالیت روزمره بروز می‌کند.
 

افسردگی را میتوان از شایع ترین اختلالات روانی دانست


 
افسردگی را نیز میتوان مانند دیگر اختلالات روانی توسط دارو مهار درمان کرد، ولی در صورتی که این بیماری مزمن و پیشرفته نشده است، انجام کارهایی برای کاهش فشار و استرس از جمله تقسیم کارهای بزرگ به کارهای کوچک، ورزش ملایم و روزمره، رفتن به یک سینما، کنسرت، شرکت کردن در یک مراسم مذهبی، اجتماعی، یا سایر فعالیتهایی که ممکن است به بیمار کمک کنند، در بهبود این بیماری بسیار موثر است.


 
- وسواس


وسواس شامل احساس، فکر و یا تصویر ذهنی مزاحم است، که ریشه در اضطراب مزمن دارد. بیماری وسواس به دو شکل فکری یا ذهنی و عملی بروز می‌کند و چنانچه بیمار در برابر انجام عمل وسواسی مقاومت کند، اضطرابش بیشتر می‌شود. گاهی اوقات کودکان هم دچار وسواس می‌شوند که معمولاً نشانه‌های آن رفتارهای پرخاشگرانه، تکرار کلمات و یا لجبازی با اطرافیان است. تحقیقات نشان می‌دهد بین یک تا سه درصد جامعه ممکن است به اختلال وسواس فکری عملی مبتلا باشند.
 
اختلالات اشاره شده جزو شایع ترین بیماری های روانی در سطح جهان هستند. اگر در خودتان چنین اختلال هایی مشاهده می نمایید، یا احساس می کنید یکی از افراد نزدیکتان به یکی از این اختلال ها دچار است، بهتر است همین الان دست به کار شوید و با مراجعه به روانشناس در پی درمان باشید.
پزشکان توصیه می کنند اگر بیماریتان مزمن نیست، سعی کنید تا آن را با درمان رفتاری و یا درمان شناختی رفتاری معالجه کنید و اگر از این روش ها جوابی نگرفتید، به روانپزشک مراجعه کنید و درمان دارویی را آغاز کنید. اختلالات روانی را جدی بگیرید، آنها هم بیماری هستند. مزمن شدن آنها ممکن است به قیمت جانتان تمام شود.
 

کد: 50017243

زمان انتشار: چهارشنبه 18 مهر 1397 08:30 ب.ظ

تعداد نمایش: 32

 

ثبت نظرات

نتیجه ای برای نمایش وجود ندارد

دیدگاه خود را ثبت کنید

نام

پست الکترونیکی

نظر

رتبه

 

استفاده از مطالب تنها با اجازه نامه کتبی و درج لینک منبع مجاز می باشد.